Crònica de la xerrada “Els efectes de la crisi en la salut de les persones”

El passat dijous 27 de novembre a la Casa de Cultura, amb una molt bona assistència, vam dur a terme la xerrada-debat “Els efectes de la crisi en la salut de les persones”, a càrrec de la Maria-José Fernández de Sanmamed, especialista en Medicina Familiar i Comunitària, persona compromesa amb el moviment social i activista de diversos col·lectius de defensa de la sanitat pública.

Tot seguit, alguns passatges de la seva intervenció:

“Els serveis sanitaris són un important determinant de la salut, però no pas l’únic; també hi incideix l’entorn urbà, ambiental, la situació laboral, l’habitatge, les condicions materials de vida.”

Les rendes familiars també condicionen la salut: dins la ciutat de Barcelona hi ha una gran disparitat.

“Si prenem com referencia la renda mitjana d’una família barcelonesa (Renda = 100) tenim: Pedralbes 242, Les Tres Torres 212, Sant Gervasi 193; La Verneda 64, Bon Pastor 56, Besòs 52…”

“A Espanya, 17.000 persones tenen la mateixa riquesa que 14 milions de persones”.

“Només el 34,3% dels espanyols viuen amb normalitat; 40,6% tenen integració precària; 14,2% exclusió moderada i l’11% exclusió severa”.

“A Espanya des del començament de la crisi va haver-hi 500.000 execucions hipotecàries. Al 2013 50.000 desnonaments. A Catalunya 79.043 execucions hipotecàries iniciades pels jutjats de 2007 a 2012”.

“A Espanya 870.000 persones han perdut la targeta sanitària”.

“A la sanitat catalana hi ha hagut retallades indiscriminades, han incidit més en atenció primaria, salut mental i tercer sector; reducció d’infraestructures i recursos humans. S’ha donat un augment de la precarietat. L’ICS va perdre 1500 llocs de treball de 2010 a 2012. Fraccionament de l’ICS i altres entitats públiques. Entrada d’empreses amb ànim de lucre a la gestió pública i directament a empreses públiques. Objectiu: Afeblir el sistema sanitari públic, presentar-lo com deficitari, ineficient i poder així privatitzar lo”.

“A Espanya en 2012 els morts per suïcidi van augmentar un 11,3 %. La taxa d’hospitalització per intent de suïcidi a Catalunya és encara més notable”.

“La salut mental i recessió econòmica, estan estretament lligats a l’atur, a la inseguretat laboral, a l’endeutament, als problemes econòmics, aixi com a la inestabilitat en l’habitatge. Als països amb polítiques de promoció del treball i protecció social s’han minimitzat les repercussions sobre la salut mental i és un fet acceptat, que el patiment mental augmenta als països amb polítiques d’austeritat”.

“Què fer?? Hi ha entitats com PASUCAT (Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya) i“joSÍ”, que lluiten per una sanitat publica universal i de qualitat, també seguint d’a prop casos i campanyes. Exemples com la marea blanca a Madrid, les mobilitzacions populars a la Vall d’Hebron, Cornellà, Bellvitge a Catalunya ens diuen que el camí a seguir en la defensa dels nostres drets, és la lluita de totes les persones afectades”.

Us enllacem els videos de la xerrada:

Parte 1ª

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s